Hurç, hayatımızı kolaylaştırmak ve eşyalarımızı daha düzenli muhafaza edebilmek amacıyla kullandığımız ev tekstili ürünleridir. Kullanılan alana uygun model, ölçü ve renk seçimi hurç üretimi açısından önemlidir.

Hurçlarda Standart Ölçüler

Hurç çeşitlerine ve modellerine göre farklı ölçülerde üretilirler. Kullanım alanlarına göre isimlendirilirler. Yorganların hurcu, kazak hurcu, çorap hurcu, seccade hurcu, ütü hurcu, halı hurcu gibi, Teknoloji geliştikçe tekstil ürünleri de çeşitlilik göstermiştir. Hurç da standart ölçüler olmakla birlikte, özel çalışmalarda isteğe bağlı ölçülerde hurçlar da üretilir.

Yorganların Hurcu

Bu yorgan hurçları, yorganları koruma amaçlı ve bir arada daha düzenli, muhafaza edilebilmeleri için çalışılmış ev tekstili ürünüdür.

Yorgan hurcu için kesilecek parçalar ve ölçüleri :

200cm x 100cm = 1 adet

50cm x 32cm = 2 adet

50cm x 18cm = 2 adet

Çorapların hurcu

Bu çorap hurcu için kesilecek parçalar ve ölçüleri :

106cm x 32 cm = 1 adet

28cm x15 cm = 2 adet

28cm x10 cm = 2 adet

Üstünden Kapaklı Kazak Hurcu

Bu kazak hurçları, kazakları koruma amaçlı ve bir arada daha düzenli, muhafaza edilebilmelerini sağlamak amacıyla çalışılmış ev tekstili ürünüdür. Kazakların hurçlarının kullanım alanları çok fazladır. İhtiyacımıza göre aradıklarımızı kolayca bulabilmemiz ve mevsim değişikliklerinde giysilerimizin dolaplarda fazla yer tutmasını engellemek amacıyla da kazak hurçlarından yararlanırız. Kazakların hurçları kullanım amacına uygun olarak standart ölçülerde dikileceği gibi özel ölçülerde de dikilebilir.

Kazakların hurcu için kesilecek parçalar ve ölçüleri :

150cm x 50cm = 1 adet

40cm x 25cm = 2 adet

40cm x 10cm = 2adet

Halı hurcu

Halıların hurcu için kesilecek parçalar ve ölçüleri :

90 cm X 45 cm 1 adet

12 santimetre kordon geçirme payı ve bu ölçülere 2 cm de dikiş payı ilave edilir.

Hurç Malzemelerini Seçme

Tüm tekstil ürünlerinde olduğu gibi hurç dikiminde seçilecek malzeme en önemli noktalardan biridir.

Malzemelerin seçimi yapılırken şunlara dikkat edilmelidir :

– Yıpranmalara karşı dayanıklı kumaşlar

– İçi elyaflı düz ve desenli kapitone kumaşlar,

– Yıkanabilen ve çabuk kuruyabilen kumaşlar,

– Hijenik ve mikrop barındırmaz özelliği olan kumaşlar,

– Havayı alma özelliği olan dokulu kumaşlardır.

Hurç Kalıbı Hazırlama

Hurçlarımız kullanım amacına ve kullanılacağı yere göre değişik ölçülerde uygulanır. Önceden ayarlanan ölçülere dikiş payı ve kapama payları eklenerek ölçü tespit edilir. Kapatma payları kullanılan kapama malzemesine göre değişiklik gösterir. Aktif şekilde kullanılan kapitone kumaşların en ölçüleri genellikle 2 metre dir. Bu kumaşların eni boy olarak kullanıldığı için daha ekonomik olmaktadır. Hurçlar ile kullanılacak yere göre ölçü alınarak hurç dikilmelidir.

Hurç Kesimi

Kullanılan ürünün amacına ve yerine göre hurç modeli belirlenir, hazırladığımız hurç ölçülerinin kalıpları çıkarılır. Kullanılan kapitone kumaşın eğrilikleri düzeltildikten sonra hazırlanan kalıplar kumaşa yerleştirilir. 2 santimetre dikiş payı verilerek kumaş kesilir. Kesilmiş her parça kumaş özelliğinden dolayı attığı için overlokla temizlenmelidir. Dikip ekleme işlemi ve süsleme işlem basmaklarına göre bitirilir.

Hurç Nasıl Dikilir

Hurç dikimi kesimi kadar önemlidir. Hata olmadan ve dikkatli kesilen kumaşların dikişi, hurçların düzgünlüğünü sağlar. Hurçların dikiminde kullanılan kapitone kumaşın kenarlarının çabuk atması özelliğinden dolayı kesildikten sonra overlokla kenarları hemen temizlenmelidir. Kenarlarının temizliğinden sonra hurçların modeline ve özelliğine göre süslenerek dikilmelidir.

Hurç Dikimi Yapma

Hurçların kullanım amacına ve model özelliğine göre farklılık gösterir. Hurçların standart ölçülerin yanı sıra belirlenen ölçülerde de hurçların kalıpları çıkarılarak dikilir. Belirlenen ölçüdeki hurçları keserken, dikiş payını düşünmeli ve kumaşı ekonomik kullanmalıyız. Kalıbı kumaşa yerleştirmeden önce, kumaş eğriliğini mutlaka çıkarmalıyız. Kesilmiş kumaşlar ürünlerin özelliğine göre süsleme teknikleri uygulanarak dikilir. Ayrıca kapitone kumaşlar genellikle 2 metre enindedir. Kumaşın en ve boy olarak kullandığı için daha ekonomiktir.

Hurç Kalite kontrol

Kontrolü tüm ev tekstilinde olduğu gibi hurçlar içinde önemlidir. Müşterilerin memnuniyeti, müşterinin isteği, üretilen hurçların kalitesini ortaya koymaktadır. Üzerinde çalışılan ürünün standartlara uygun olması işletmelerin ayakta kalabilmesi demektir. Sağlam bir pazar bulmak istiyorsak üretilen her ürün, kalite kontrolünde geçirilmelidir. Hurçların kumaşlarının kalitesi, kullanılan malzemenin kalitesi, dikişlerin sağlamlığı hurç üretimi için önemlidir.

Müşteri memnuniyetinin önemi,

Ürün kalitesi,

Güncel olarak kullanılan dikişin 1.sınıf olması,

Ayrıca kullanılan malzemenin yeterliliği,

Aktif kullanılan süsleme malzemelerinin özeni,

Müşterilerin taleplerinin karşılanması,

Ekonomiye uygun olması,

Ürün ve ürünlerin günün teknolojisine uygunluğu,

Ürünleri sunarken ortaya koyduğumuz hizmetler müşteri tarafından talep edilen isteklerinin karşılanması beklenen asıl sonuç olmalıdır.

Hurç Ütüleme

Tüm dokumalar doğal olarak biçim açısından farklıdır. Herhangi bir kumaş yıkandığında, su ve ısının birlikte etkisiyle dokuları gevşetir. Kumaşlar kuruduğunda da, dokular sertleşir ve eski konumlarına bürünürler. Ütü, dokuları eski hallerine getirmek için ütü tabanı aracılığıyla ısı ve basınç kullanıp, kırışıklıkları yok ederek biçimlendirirler.

Kumaşın buruşukluklarını, kırışıklıklarını buhar ve ısı uygulaması ile muntazam bir şekle dönüştürebiliriz. Aktif sıcaklığı doğru ayarlamak kumaş dokusu için en önemli faktördür. Fermuarı bulunan ürünleri ütülerken, fermuarı kapatmak ütülemeyi kolaylaştırmaktadır. Plastiğin, naylon veya polyester fermuarların dişlerini ütülemekten kaçınmalısınız nedeni ise fermuarlar kolayca ütü sıcaklığıyla erir.